Ce presupune extractia dentara si ce trebuie sa faci dupa aceasta interventie


22 februarie 2017

Extractia dentara presupune indepartarea unu dinte care, din diferite motive, nu poate fi pastrat pe arcada, care nu mai poate fi tratat ori a unuia care afecteaza sanatatea celorlalti dinti din cauza pozitiei incorecte in care a crescut. Acest procedeu stomatologic reprezinta solutia finala in tratarea danturii, in cazul in care alte forme de interventie nu au avut rezultat.

Ce presupune extractia dentara?

Intr-o prima etapa, se pregateste procesul de extractie. Medicul stomatolog de la CityDent realizeaza o radiografie in care analizeaza forma, lungimea si pozitia dintelui in osul maxilar sau mandibular. In functie de acestea se stabileste gradul de dificultate al operatiei.

Procedura de extractie este de 2 tipuri:

  • Extractie dentara simpla
    Se aplica o anestezie locala, apoi dintele este slabit in alveola cu un cleste printr-o serie de miscari si in final extras de catre dentist. La sfarsit interventia se inchide prin sutura.
  • Extractie dentara chirurgicala
    Este o procedura realizata de un specialist maxilo-facial. Se aplica in cazul in care dintele nu a erupt inca sau nu este vizibil. Se aplica o anestezie, se face un lambou, se extrage dintele sau se fragmenteaza in functie de caz si se inchide operatia cu sutura.

Ce faci dupa operatia de extractie?

  • Dupa operatie va trebui sa mentii un pansament din tifon pe locul operatiei timp de 30-45 de minute, schimbandu-l constant, putand a fi prelungit procesul pana cand sangerarea se opreste. Uneori sangerarea poate dura chiar 2-3 ore.
  • In primele 24 de ore se interzice periajul, clatirea abundenta si fumatul.
  • Sunt recomandate alimente si bauturi reci, moi, evitandu-se cele fierbinti, crocante sau lipicioase.
  • In primele 12 ore pot aparea senzatii de disconfort, care scad treptat in intensitate. Uneori medicul prescrie un calmant pentru dureri.
  • Daca se intampla ca gingia sa se umfle, se aplica pungi cu gheata la fiecare 15 minute.
  • Procesul de vindecare al ranii este de aproximativ 2 saptamani, dar cel al regenerarii osului si tesuturilor moi este de 3 pana la 6 luni. Dupa vindecarea completa, se poate solicita medicului aplicarea unui implant dentar sau a unei punti dentare pentru ca lipsa unui dinte poate provoca alte probleme precum cele ce tin de: masticatie, orientarea celorlalti dinti si slabirea lor in alveola din cauza lipsei suportului lateral.


Mai multe articole