LOCATIA NOASTRA

Str. Teheran nr. 2, etaj 2, București

0740 621 090

Luni – Vineri, între 09:00 – 21:00

    0740 621 090 Preturi   |   Luni » Vineri 09:00 - 21:00   |   Str. Teheran, nr. 2, București

Fluoroza dentară

Fluoroza dentară

Ce este fluoroza dentară?

Fluoroza dentară nu este o boală propriu-zisă, ci doar un soi de afecţiune caracterizată de intoxicaţia cu fluor în timpul creşterii dinţilor – o perturbare a procesului de mineralizare a smalţului dentar.

Fluoroza dentară afectează culoarea smalţului dinţilor şi gradul de porozitate al acestora. Uneori fluoroza dentară poate duce la apariţia unor denivelări ale smalţului dentar sau chiar la creşterea dinţilor pe arcadă.

De ce apare flouroza dentară?

Principala cauză a fluorozei dentare este depăşirea cantităţii de fluor tolerată de organism pe o perioadă îndelungată. Momentul critic, conform studiilor, este maturarea pre-eruptivă, când smalţul este foarte sensibil la cantitatea de fluor.

Cel mai des este întâlnită fluoroza dentară la copii. Aceasta poate fi cauzată de înghiţirea pastei de dinţi sau a apei de gură în timpul igienizării orale. În unele regiuni, apa potabilă poate fi una dintre cauze, în cazul în care aceasta conţine o cantitate prea mare de fluor.

În timp, chiar şi pesticidele folosite în agricultură pot favoriza fluoroza dentară, dacă sunt folosite pentru perioade îndelungate şi ajung să se infiltreze în pânza freatică.

 

Simptomele fluorozei dentare sunt vizibile abia în stadii avansate ale afecţiunii, când smalţul prezintă puncte sau pete opace, care se pot extinde pe suprafaţa dintelui şi, în timp, îşi schimbă şi coloritul, devenind gălbui, maronii sau chiar cenuşii.

 

În funcţie de gradul de severitate, fluoroza apare sub 3 forme de coloraţie:

  1. slabă coloraţie galben-brun între care se interpun linii transversale albe, dar nu există pierdere de smalţ;
  2. pete galben-gri-brun asociate cu zone alb opace, iar suprafeţele dentare sunt rugoase;
  3. smalţul este friabil şi se desprinde în bucăţi de pe dentină.

Fluoroza dentară la copii apare dacă în primii 7 ani de viaţă copilul ingeră o cantitate de fluor de peste 1mg/l de apă. Din cauza interacţiunii fluorului cu procesul de calcifiere a smalţului, acesta devine poros şi opac.

Este important să găsiţi un medic stomatolog care să ştie să interacţioneze cu orice copil, astfel încât micuţii să nu fie speriaţi de dentist şi să fie uşor să mergeţi cu ei la controale stomatologice periodice, astfel încât fluoroza dentară să fie depistată din timp: în stadiile incipiente, semnele fluorozei dentare nu sunt vizibile cu ochiul liber şi pot fi depistate numai în urma unui control de specialitate.

 

Tratamentul pentru fluoroza dentară este diferit, în funcţie de gradul de serveritate al afecţiunii. Zonele afectate de fluoroză dentară se pot trata prin restaurare cu materiale compozite, printr-un procederu de microabraziune dentară sau prin aplicarea de coroane dentare sau faţete dentare.

 

Sunt foarte importante practicile de prevenire a fluorozei dentare:

  • folosirea unor paste de dinţi sau ape de gură fără fluor pentru copiii cu vârste mai mici de 8 ani;
  • evitarea folosirii unei cantităţi prea mari de pastă de dinţi (din cele care conţin fluor) în timpul periajului;
  • evitarea înghiţirii pastei de dinţi sau a apei de gură care conţin fluor;
  • consumul de alimente bogate în calciu, vitamina C şi vitamina D – acestea reduc absorbţia fluorului;
  • verificarea nivelului de fluor în apa potabilă.

    appoinment Programeaza-te online:


    Doresc să mă abonez la newsletterul CityDent pentru a primi oferte si noutati din partea clinicii.

    Comments are closed.