LOCATIA NOASTRA

Str. Teheran nr. 2, etaj 2, București

0740 621 090

Luni – Vineri, între 09:00 – 21:00

    0740 621 090 Preturi   |   Luni » Vineri 09:00 - 21:00   |   Str. Teheran, nr. 2, București

Fractura mandibulară

Fractura mandibulară

Ce este fractura mandibulară?

Fractura de mandibulă face parte din cele mai frecvente fracturi la nivelul feţei şi apare ca efect al unei lovituri puternice a maxilarului inferior. Fracturile de mandibulă apar mai des la bărbaţi şi la copii.

Fracturile mandibulare apar în general în zona colului condilului, unghiul mandibular, gaura mentonieră şi în regiunea parasimfizară. De cele mai multe ori, în urma traumatismelor, fracturile mandibulare se regăsesc în cel puţin două puncte ale osului maxilarului.

Care sunt cauzele fracturii mandibulare?

Cauza principală a fracturii de mandibulă este un traumatism la nivelul osului maxilarului inferior. Traumatismul, la rândul său, poate apărea în diferite contexte: violenţa fizică, accidente sportive, căderi pe suprafeţe dure, accidente de maşină, accidente cu vehicule cu motor, răni provocate de gloanţe şi aşa mai departe.

Care sunt simptomele fracturii mandibulare?

Fractura mandibulară, fiind consecinţa unui traumatism, poate fi depistată foarte uşor. Cele mai des întâlnite semne ale fracturii de mandibulă sunt:

  • durerile spontane la mişcări de mandibulă;
  • jena în deglutiţie (înghiţire) şi fonaţie (articularea sunetelor);
  • imposibilitatea de a mesteca;
  • deformări ale feţei;
  • mobilitatea fragmentelor osoase;
  • modificări ale ocluziei;
  • edeme;
  • hematoame;
  • plăgi şi hemoragii;
  • echimoze (vânătăi).

Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice, a simptomatologiei şi a examinării imagistice (OPG, radiografii retroalveolare, computer tomograf).

Cum se tratează fractura mandibulară?

Fractura de mandibulă se tratează în funcţie de tipul acesteia şi de gradul de deteriorare a osului mandibular. Unele fracturi pot provoca deplasarea limbii spre partea posterioară a cavităţii bucale, ceea ce poate îngreuna respiraţia – obstrucţia căilor respiratorii reprezintă un caz de urgenţă. Tratamentul iniţial va cuprinde procedee pentru menţinerea căilor respiratorii deschise, verificarea leziunilor la nivelul creierului, verificarea existenţei hemoragiilor şi evitarea sau tratarea complicaţiilor.

Unele fracturi de mandibulă pot fi tratate prin imobilizare ortopedică – timp de 4-6 săptămâni, pacientul va avea maxilarul imobilizat în atele şi va primi prescripţie pentru medicamente analgezice şi antiinflamatorii.

În cazul fracturilor mandibulare instabile, tratamentul va implica intervenţii chirurgicale pentru readucerea maxilarului inferior la forma normală şi poziţia iniţială.

În funcţie de gravitatea fracturii mandibulare, medicul specialist poate întreprinde un tratament bazat pe osteosinteză (procedeu chirurgical prin care fragmentele osului maxilarului fracturat sunt imobilizate cu ajutorul unor plăci sau fire). Medicul va prescrie administrarea de antibiotice, pentru a evita complicaţiile şi apariţia infecţiilor.

În cazul fracturilor mandibulare, indiferent de tipul acestora, este recomandată consultarea imediată a unui medic. În timpul tratamentului fracturii mandibulare, pacienţii se vor hrăni cu ajutorul unui pai.

    appoinment Programeaza-te online:


    Doresc să mă abonez la newsletterul CityDent pentru a primi oferte si noutati din partea clinicii.

    Comments are closed.