Tot ce trebuie sa stii despre detartraj


21 februarie 2017

Dupa cum afirma si medicii stomatologi, curatarea dintilor la domiciliu este necesara si eficienta pe termen scurt. Pe termen lung se recomanda o curatare profesionista, realizata in cabinetul dentistului. Acest lucru se intampla pentru ca un periaj normal nu blocheaza in totalitate depunerile de placa bacteriana si nici nu inlatura in totalitate reziduurile care se depun intre dinti si la baza gingiilor.

Ce este detartrajul?

Acesta este procesul medical prin care se indeparteaza tartrul de pe suprafata dentara, oferind rezultate mult mai bune comparativ cu un periaj obisnuit. Se recomanda realizarea lui periodica, la 6 luni.

Ce este tartrul si cum apare?

Tartrul este ansamblul de reziduuri alimentare si depuneri minerale cu incarcatura bacteriana de pe suprafata dintilor.

Acesta poate fi:

  • Supragingival de culoare alb-galbui care in timp poate deveni maronie din cauza colorantilor alimentari sau a consumului de nicotina
  • Subgingival de culoare inchisa, are o duritate mult mai mare.

Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene: cel supragingival prin prezenta salivei, iar cel subgingival datorita prezentei sangelui.

Cum se realizeaza detartrajul?

Exista 3 modalitati de efectuare a acestei operatiuni: manual, prin ultasunete si cu aer comprimat.

  1. Detartrajul manual este utilizat in cazul tartrului subgingival, metoda prin care acesta se inlatura din zonele greu accesibile. Se aplica presiune cu anumite instrumente precum sonda, secera, gheara sau chereta, iar disconfortul si sangerarile sunt absolut normale pe parcursul realizarii acestei tehnici.
  2. Detartrajul cu sunete este cea mai folosita si moderna metoda. Ultrasunetele sunt vibratii puternice care au rolul de a sparge tartrul, in timp ce jetul de apa al aparatului indeparteaza fragmentele si raceste suprafata dintelui. Este o tehnica care nu implica un disconfort atat de mare pe timpul sedintei, dar poate afecta sensibilitatea dintilor, urmand ca la o viitoare interventie asemanatoare sa fie necesara o anestezie locala. Exista riscul afectarii pulpei dentare, motiv pentru care nu se realizeaza la copii si femeile insarcinate.
  3. Detartrajul sonic are loc prin crearea unui jet puternic de aer. Eficienta sa este scazuta, de aceea se aplica destul de rar.
Ce trebuie sa retii despre detartraj?
  • Trebuie realizat la fiecare 6 luni sau 3-4 luni pentru fumatori
  • Se aplica pe toti dintii, nu doar cei afectati
  • Sangerarea si disconfortul sunt normale
  • Nu se face in cazul unei raceli ori a unei boli contagioase
  • In cazul existentei unor afectiuni se informeaza medicul pentru ca poate fi necesara administrarea unui antibiotic pentru persoanele cu boli de inima, reumatism articular

Vino la CityDent pentru controlul tau stomatologic periodic si, impreuna cu medicii nostri, vei putea afla cum iti poti efectua procedura de detartraj.



Mai multe articole